Het land van Ourthe & Aisne

Onze vakantiewoning is gelegen op de hoogtes van Bomal-sur-Ourthe, in de provincie Luxemburg. Op de grens van de provincies Namen en Luik, en een deelgemeente van Durbuy, het kleinste stadje van de wereld.

Deze streek van bossen, rotsen en spelonken leent zich tot kayakken, vissen, zwemmen in riviertjes, paardrijden, mountainbiken, geocachen, wandelen, ….

Vijf pijlers vertegenwoordigen het Land van Ourthe & Aisne: Durbuy, Erezée, Hotton, Manhay en Rendeux. Deze streek bevindt zich in het uiterste noorden van de provincie Luxemburg, een streek die in alle seizoenen toeristen aantrekt. (www.ourthe-et-aisne.be)

Pronkend met de titel van “kleinste stadje ter wereld” is DURBUY allicht het meest bekende plaatsje uit de streek. Haar geschiedenis loopt parallel met die van haar kasteel en dat heeft een turbulent verleden. Het stadje, dat zich koestert in een meander van de Ourthe, heeft een oud centrum dat verkeersvrij werd gemaakt. Het is er gezellig flaneren in de nauwe straatjes, langs woningen die in grote mate hun 18de eeuwse aspect wisten te behouden. Durbuy heeft een zeer goede naam bij fijnproevers, maar ook bij liefhebbers van actieve buitensporten die er een ongelooflijk uitgebreid programma vinden, dat gaat van quadtochten tot rotsklimmen en van rafting tot een schattenjacht. Een buitenbeentje tussen de actracties is de grote snoeivormtuin aan de oever van de Ourthe, waar meer dan 250 figuren zijn ‘gebeeldhouwd’ uit buxusbomen. (www.topiairesdurbuy.be)

Een zeer aangename wandeling langs de Ourthe, niet meer dan 7 km lang, brengt ons van Durbuy naar BARVAUX, ook een toeristische klassieker en zeker bekend bij mensen die van boswandelingen houden. Een leuke ervaring voor het hele gezin is het plantaardig labyrint, dat elk jaar opnieuw wordt aangelegd rond een bepaald thema. (www.lelabyrinthe.be)

Het Land van Ourthe & Aisne staat voor meer dan alleen Durbuy en Barvaux. Ook op andere plaatsen valt een en ander te beleven, zoals in BOMAL, aan de samenvloeiing van Ourthe en Aisne. Het is een uitvalsbasis voor verschillende wandelingen naar rotshoogtes die een mooi panorama bieden. Het plaatsje is ook bekend voor zijn zondagsmarkt ‘La petite batte’ en zijn evenementen zoals de wijnfeesten, country feest met vuurwerk, het Axion Durbuy Rock Festival, Flames in augustus,… In Bomal vindt je alle nodige handelszaken: uitmuntende bakker en slager, warenhuis, krantenwinkel, dokter, tandarts, apotheek …, maar ook de mogelijkheid tot huur van kayak, mountainbike, tennisterreinen, …

SEPTON, de thuis van de Hare Krishna-gemeenschap. (www.radhadesh.com)

In EREZEE maakt u met een toeristische tram een reis door de tijd en de mooie vallei van de Aisne.

In HOTTON daalt u af in de ondergrond om op een diepte van 65 meter de grootste galerij van het land te bezoeken. (www.grottesdehotton.com)

Kortom…. “Zorgeloos genieten in de Ardennen”